Itt van:  / Híreink, közleményeink / A klímaváltozás hatásainak kezelésére adható helyi válaszok – Indító szeminárium

A klímaváltozás hatásainak kezelésére adható helyi válaszok – Indító szeminárium

A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló „LOC-CLIM-ACT” projekt a helyi akciók fontosságára helyezi a hangsúlyt a klímaváltozás kihívásainak kezelésére. A projekt keretében a határmenti régiók rövid távú sebezhetőségének csökkentésére és a károk enyhítésére közös alkalmazkodási intézkedések kerülnek meghatározásra, amelyek pozitív hatással lehetnek a háztartásokra, a helyi közintézményekre, az energiaszektorra, a közlekedésre, az erdő-, és a vízgazdálkodásra és a mezőgazdaságra egyaránt. A nemzetközi együttműködés közös eredményei jó példaként szolgálhatnak más, európai régiók számára is, akik a közös válaszok lehetőségeit keresik.

Az érintettek számára 2013. szeptember 11-én a Bükk-Térségi LEADER Közösség, a NISSAN és a NORRIA közös szervezésében Bőcsön megrendezésre került az Indító szeminárium, amelynek keretében több mint 60 résztvevő (önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek) kapott tájékoztatást többek között a klímaváltozás hatásainak kezelésére adható helyi válaszok lehetőségeiről és nemzetközi jó gyakorlatokról.

Egy később végrehajtandó célzott figyelemfelkeltő kampány és kapacitásépítő képzési program sikeres lebonyolításának megalapozásaként a projektpartnerek kérdőíves megkérdezés keretében mérték fel a különböző célcsoportok klímaváltozással kapcsolatos általános tájékozottságát és felkészültségét. Az eredmények azt mutatták, hogy a válaszadók 33%-a nincs meggyőződve arról, hogy a klímaváltozás valóban realitás, ugyanakkor legtöbben egyetértenek azzal, hogy az emberi tevékenység alapvetően befolyásolja a klímaváltozást. A megkérdezettek megközelítőleg 50%-a nem érzékeli a klímaváltozás közvetlen hatásait, és azt sem gondolja, hogy a jövőben ez másképpen lesz, ezért mélyebb, precízebb és célzottabb információátadásra és alaposabb figyelemfelkeltésre van szükség.

Következő lépésként a lakosságot és a helyi szervezeteket támogatandó helyi alkalmazkodási stratégiák kerülnek kialakításra és az érintettek széles köre (önkormányzatok, oktatók és újságírók) vehet részt a képzési, szemléletformálási alkalmakon.

A projekttel kapcsolatos további információ: 
Buday-Malik Adrienn, igazgatóhelyettes budaymalik.adrienn@eminnov.hu
Filep Réka, projekt koordinátor filep.reka@eminnov.hu

partnerseg_logo