Itt van:  / Híreink, közleményeink / Indul a LEADER III. támogatási időszaka

Indul a LEADER III. támogatási időszaka

A Vidékfejlesztési Minisztérium harmadszor is megnyitja a LEADER Program pályázatát. A pályázók a LEADER közösségi vagy vállalkozási célú helyi fejlesztéseikhez 2013. májustól a forrás kimerüléséig, de legkésőbb 2013. őszéigegyszerűbb feltételekkel igényelhetnek támogatást.

A rendelkezésre álló források hatékony felhasználása érdekében a tárca egyszerűsítette és gyorsította a pályázati eljárást. Az egyszerűsítéssel megszűntek a célterületek, erősödött a helyi döntéshozatal.  Változások, újdonságok:

  • A beérkező pályázatok támogathatóságáról a LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) Helyi Bíráló Bizottsága dönt.
  • A pályázat benyújtásának feltétele a Helyi Bíráló Bizottság (HBB) támogató nyilatkozata, melyet a HBB az előzetesen benyújtandó projektjavaslat szakmai bírálata során állít ki.
  • A kiválasztási feltételeket a felülvizsgált Helyi Vidékfejlesztési Stratégia mellékletét képező LEADER Intézkedési Terv fogja tartalmazni, amelyhez a projektjavaslatoknak és a pályázatoknak illeszkedniük kell.
  • Megszűnik az eddig alkalmazott jogcímrendszer. A korábbi hat jogcím helyett (közösségi célú fejlesztés, vállalkozási alapú fejlesztés, rendezvény, képzés, tanulmányok, térségen belüli együttműködés) két típusú  – közösségi célú vagy vállalkozási célú – fejlesztésbe kell besorolni a projekteket.
  • Megnyílik a lehetőség a komplex pályázat készítésére, mivel a pályázó a rendeletben megnevezett tevékenységekből projekt követelményeihez igazodva szabadon válogathat.
  • A HBB által támogatott projektjavaslatok alapján kidolgozott kérelmeket elektronikus úton kell benyújtani, melyekkel kapcsolatban az MVH – vagy az MVH delegálási szerződése alapján a HACS pályázatkezelő részlege – értékelést, pontozást nem, már csak formai ellenőrzést végez, majd megfelelőség esetén kiállítja a támogatási határozatot.
  • A pályázati időszak a korábbi egy hónapos időtartam helyett, a forrás kimerüléséig folyamatos, de minimum három hónapos lesz.

A módosítások nem csak a rendelkezésre álló források hatékony felhasználásához, de a következő időszakra való felkészüléshez is hozzájárulnak. A LEADER támogatási időszak meghirdetését a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (HVS) felülvizsgálata előzi meg, melyről a HACS külön közleményekben részletes tájékoztatást ad.