Itt van:  / Munkabeszámolók / 2012. május 01. – 2012. június 30. időszak

2012. május 01. – 2012. június 30. időszak

A Bükk-Térségi LEADER Egyesület az IH által 2012. május 1-i hatállyal LEADER Helyi Akciócsoportként elismerésre került és átvette a LEADER pályázatokkal kapcsolatos feladatokat a BÜKK-MAK LEADER Nonprofit Kft.-től. Az Egyesület a közgyűlés döntése szerint saját munkaszervezetet alakított, melyben a korábbi HACS munkatársai (összesen 8 fő) a megállapodással használatba vett eszközállománnyal, megszakítás nélkül folytatják a vidékfejlesztési munkát.A támogatási időszakban az új szervezet működési rendjének kialakításán, a pályázók tanácsolásán és a RES szakmai tárgyalásokon kívül, a HVS megvalósítása érdekében 5 területfejlesztési – vidékfejlesztési célú értekezletet szerveztünk, többek között egy külföldi HACS képviselővel, a Heves Megyei Önkormányzat frakcióvezetőjével, vidékfejlesztési tanácsnokával, valamint a roma lakosainkat érintő kérdésekben a B.A.Z. megyei vajdával. Munkánkról 1 megyei újságban és 4 weboldalon jelent meg tudósítás.
2012.05.24-én előadóként részt vettünk a Bükki Településszövetség Szövetkezet közgyűlésén Felsőtárkányban, majd 2012.06.09-én a bőcsi LEADER Látványközpont és energiaudvar átadó ünnepségén.
2012.06.28-án a HACS LEADER régiós értekezletet szerveztünk Felsőtárkányban, ahol a megjelent HACS képviselők az aktuális kérdéseken kívül, a 2012.06.27-i IH – NAKVI tájékoztató kapcsán a 2014-2020 időszak tervezésével kapcsolatos feladatokról egyeztettek, továbbá megismerhették Felsőtárkány Község LEADER fejlesztéseit és településfejlesztési, energiahatékonysági terveit. Az értekezleten Dr. Nagy József elnök megfogalmazta az „Észak – Magyarországi Elektromos Zöld Utak és Kutak Hálózata / Nord – BEV – Ways” projektötletet, mely térségek közötti együttműködés keretében valósítható meg. A projektet a munkaszervezetünk előkészíti.
2012.06.29-én fórumon tartottunk elsősorban a 2012. májusban LEADER támogatást nyert Közösségi Energiaudvar projektgazdák részére. A fórum célja volt, hogy a pályázók megismerjék a projektjeik megvalósítására vonatkozó előírásokat, a fontosabb határidőket, valamint a potenciális kivitelezőkkel szakmai kérdésekben konzultálni tudjanak. A rendezvényen hét, az energetikában és az elektromos közlekedésben élen járó cég mutatkozott be szakmai előadásával.
Az Irányító Hatósággal (IH) való egyeztetésünk szerint a mikróvállalkozások létrehozása és fejlesztése jogcímben jelenleg összesen 20 000 000 Ft forrás áll rendelkezésre, így a pályázat a területünkön nem került meghirdetésre. Ehhez hasonlóan az aktuális támogatási időszakban a turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcím keretében sem adódik lehetőség pályázat benyújtására a területünkről. Közösségünk várja a 2014-ben megnyíló új támogatási lehetőségeket, hogy további vidékfejlesztési forrásokat nyerhessen el.